QR Kod Nedir?
Muhtemelen herhangi bir yere yapıştırılmış ya da bir kartvizitin arkasında yer alan kare şeklinde bir barkod fark etmişsinizdir.
Bu kare şekilli, pikselli kodun adı QR kodudur. Uygulamaları indirmenize, restoranların menülerine temassız erişim sağlamanıza yardımcı olur ve pazarlama panolarında, web sitelerinde veya sosyal medyada ürünleri ve fırsatları tanıtmak için kullanılabilir.
1990'ların ortasında icat edilmesine rağmen, QR kodları gerçek anlamda akıllı telefonların devreye girmesiyle yaygınlaşmaya başladı. Mobil cihazlar, bu dijital işaretin daha dinamik ve çeşitli şekillerde kullanılmasına olanak tanıyarak pandeminin etkisiyle temassız ve hızlı bir bilgi paylaşım yöntemi haline getirdi.
İşte QR kodlar hakkında bilmeniz gerekenler.
QR Kodu Nedir? 1994 yılında Japonya merkezli Toyota'nın yan kuruluşu Denso Wave'de baş mühendis olan Masahiro Hara tarafından icat edilen QR kod, başlangıçta araçları ve parçaları üretim sürecinde takip etmek için kullanılıyordu.
Quick Response'un (Hızlı Yanıt) kısaltması olan QR kodları, akıllı telefonlar gibi dijital cihazlarla kolayca okunabilen bir tür barkoddur. Bilgileri bir kare ızgaradaki piksellerin bir dizisi olarak depolar ve standart barkodların aksine hem yukarıdan aşağıya hem de sağdan sola okunabilir.
QR kodları yaklaşık 7.000 rakam veya noktalama işaretleri ve özel karakterler dahil olmak üzere 4.000 karakter kadar bilgi depolayabilir. Telefon numaraları veya internet adresleri gibi bilgileri de kodlayabilir. Her bir QR kodunun içeriğine göre düzeni değişir ve bu da siyah modüllerin farklı yerleşimlerini oluşturur.